Mooiste Supermarkt van Nederland

Tijdens het Supermarkt Vastgoed Congres van Supermarkt en Ruimte vindt elk jaar de uitreiking plaats van de verkiezing van de “ mooiste supermarkt van het jaar”.

Wij zijn er trots op dat Interveni de ontwikkelingen heeft begeleid van drie supermarkten die tot de mooiste supermarkt zijn uitgeroepen en een supermarkt die genomineerd was.

 PLUS Duin, Almere 
(Winnaar Mooiste Supermarkt van Nederland 2022)

Het juryoordeel luidde: “Almere-Duin is een bijzondere ontwikkeling op een fantastische plek. Direct aan het IJmeer is een uniek stuk stad gemaakt in een nieuw duinlandschap. De prachtige Duinhal is het commerciële en kloppende hart van deze nieuwe gebiedsontwikkeling.”

“Het exterieur van de supermarkt is spectaculair verwerkt in de bijzondere architectuur met een glooiend vegetatiedak van diverse soorten duingras. Het gebouw, de supermarkt en de parkeergarage lijken naadloos over te lopen in het omringende duinlandschap. Boven het dak rijzen grote appartementenblokken op. De hoge glazen gevelpuien geven veel daglicht en transparantie waardoor in- en exterieur visueel in elkaar lijken over te lopen. Dit effect werkt verbindend en versterkt de toegankelijkheid van de supermarkt. De terughoudende signing achter het glas draagt bij aan de allure van de plek.”

“Met veel visie en overtuigingskracht heeft Plus-ondernemer Ed Slooten hier een uniek concept neergezet dat het begrip ‘supermarkt’ ver overstijgt. Duinhal is een echte plek voor de buurt geworden met naast de supermarkt aantrekkelijke voorzieningen zoals een restaurant, een afhaalservice voor verse maaltijden, een kookstudio en een onderkomen voor de buitenschoolse opvang van kinderen. Parkeren is gratis in de parkeergarage en er is een grote inpandige logistieke hof. Alles is tiptop in orde!”

“De binnenkomst is spectaculair en uitnodigend: een grote lichte hal met een imposante houten dakconstructie en een vloer met organische vormen waardoor het voelt alsof je op het strand loopt. Hier sluit Plus goed op aan. In één oogopslag presenteert zich in de volle breedte het mooie pallet van deze winkel. Alles is goed doordacht in opzet, sfeer en materialisatie. Het past allemaal uitstekend bij de ‘look & feel’ van het gebouw. De open indeling en frontpresentatie vormen een warm welkom voor de bezoekers.”

“Restaurant de Duinkamer serveert ontbijt, lunch en diner, bij mooi weer kan dat op het zonnige buitenterras. De Plus-to-go bereidt verse afhaalmaaltijden en pizza’s in een open professionele keuken. Bestellingen kunnen eenvoudig worden geplaatst via digitale bestelzuilen. De supermarkt zelf oogt erg aantrekkelijk met veel mooie vers concepten. Gezond goed eten met gemak is hier voor iedereen binnen handbereik.”

“De jury is onder de indruk van deze zeer onderscheidende supermarktontwikkeling die in harmonie is met de omgeving. De toegevoegde waarde als centrale ontmoetingsplek in een nog volop in aanbouw zijnde wijk is nu al enorm. Het verzorgingsgebied is nog groeiende waarmee de ondernemer lef toont door nu al op deze schaal te openen. Hoewel het druktebeeld in de supermarkt nu nog matig is, zal dit naar verwachting in de toekomst verbeteren door groei van het verzorgingsgebied en het toenemen van binding van de inwoners met deze unieke supermarkt.”

 

 Jumbo Leussink Goor
(Winnaar Mooiste Supermarkt van Nederland 2021)

Het juryoordeel:
‘De nieuwste Jumbo-supermarkt van Leussink is gebouwd midden in een kleinschalige woonwijk achter de oude supermarktlocatie. In nauwe samenspraak met gemeente en omwonenden is de winkel van 3.000 m2 zorgvuldig ingepast binnen de stedenbouwkundige context. Door het terrein van de gemeentewerf te betrekken werd er ruimte gecreëerd om een royaal parkeerterrein aan te leggen, pal voor de entrees van de winkel. Daarmee is de verkeersveiligheid rondom de Patrijzenstraat en de Van Kollaan sterk verbeterd. De bevoorrading is bovendien gescheiden van het bezoekersverkeer en de parkeerplaats. Op het parkeerterrein is gedacht aan oplaadplekken voor auto’s, pick-up-point-plaatsen, plaatsen voor zwangere vrouwen en zelfs een pomp om de bandenspanning te controleren.

Niet alleen de bereikbaarheid per auto is goed verzorgd, ook aan de fietser is gedacht. De locatie voor het fiets parkeren is duidelijk gescheiden van het voetgangersgebied (door middel van een afwijkende kleur asfalt), er zijn voldoende fietsparkeerplaatsen én oplaadpunten voor e-bikes. Het uiterst duurzame gebouw heeft een vriendelijke paviljoenachtige sfeer, met hoge transparante gevels die een open en uitnodigend karakter hebben naar de directe woonomgeving en het openbare parkeerterrein. De enorme gelamineerde houtconstructie, het gekromde vegetatiedak en de opvallende luifel zijn prachtige architectonische ‘eyecatchers’ die het duurzame karakter van deze supermarkt maximaal versterken.

Jumbo Leussink heeft ingezet op het allerhoogste duurzaamheidscertificaat: BREEAM Outstanding. Een prestatie van formaat die getuigt van visie en ondernemerschap. De architect heeft deze ambitie maximaal vertaald naar een onderscheidend en functioneel ontwerp. Deze supermarkt ademt kwaliteit in al zijn facetten. Vernieuwend is de hoge, lichte ontvangsthal met de gezellige koffiecorner “De Huiskamer” als centrale ontmoetingsplek in de wijk. De royale toepassing van hout, glas en daglicht is doorgevoerd in het hele winkelconcept en geven de winkel een erg aantrekkelijke uitstraling.

De jury is zeer onder de indruk van het duurzame en sociale karakter van deze supermarkt. Ook tijdens de ontwikkeling is veel aandacht besteed aan participatie en overleg. Jumbo Leussink Goor is erin geslaagd een toonaangevende supermarkt van uitzonderlijke kwaliteit te realiseren die omarmd wordt.

Albert Heijn Vos – Koog aan de Zaan
(Winnaar Mooiste Supermarkt van Nederland 2019)

Het juryrapport: “Koog aan de Zaan wordt sinds de jaren ’60 doorsneden door de snelweg A8 met een tweedeling van de kern tot gevolg. Het viaduct onder de snelweg is gewoonlijk een naargeestige en onveilige plaats waar mensen niet graag verblijven. Sinds 2006 heeft Albert Heijn hier een veilige plaats gecreëerd door juist hier een supermarkt te ontwikkelen.

Het succes van deze winkel maakte een grootscheepse herontwikkeling annex uitbreiding noodzakelijk. In 2019 werd na jarenlange voorbereiding en een ingewikkeld bouwproces de overtreffende trap van een supermarkt onder een viaduct opgeleverd.
Bouwkundig gezien is het een uitzonderlijke prestatie om de supermarkt van 2.480 m2 b.v.o te integreren in zijn omgeving. Het betonnen ‘dak’ trilt, buigt, golft, krimpt en beweegt horizontaal. Zowel qua vorm als indeling is er een zeer bijzondere winkel ontstaan met een hoog plafond, zichtbare techniek, veel betonnen pijlers en een kunstige inpassing van installaties. Alles is maatwerk aan deze supermarkt – en alleen dat al maakt hem uniek.

Door het gebruik van heel veel glas ontstaat er een vloeiende overgang van binnen naar buiten, waardoor de omgeving een vanzelfsprekend onderdeel van de winkel wordt. Enerzijds ziet de klant buiten een groot deel van de supermarkt en anderzijds ziet de klant in de supermarkt niet alleen de kerk, maar ook de nabijgelegen school en overige bebouwing.
De winkel zelf is functioneel en zeer ruim van opzet waarbij, ondanks de beperkingen die het viaduct oplegt, toch sprake is van veel licht. Bijzonder is ook dat de personeelsruimte boven de winkelruimte is gesitueerd en met een loopbrug is verbonden. Deze loopbrug biedt zicht op een groot deel van het interieur van de winkel.

De zeer goede bereikbaarheid, zowel vanuit de kern als de regio zorgen, ervoor dat het succes van deze supermarkt groot is. Bezoekers kunnen hun auto direct naast de winkel parkeren en fietsklanten vinden voldoende plaatsen aan weerszijden van de ingang van de winkel. Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid, circulariteit en een laag energiegebruik.
Bewust is gekozen voor een wat rauwe en ongepolijste stedelijke uitstraling, waar zowel de jeugd als de doorsnee consument zich thuis voelt. Nabij de winkel is tevens een graffiti-zone. Door het vele rauwe beton doet de omgeving zelfs een beetje denken aan Berlijn of de New Yorkse Bronx.

Het valt de AH-ondernemers in Koog aan de Zaan te prijzen dat ze de moed hebben gehad om ‘out of the box’ te denken, en niet voor de gemakkelijke weg hebben gekozen. De herontwikkeling annex vergroting heeft niet alleen het commerciële succes van de supermarkt vergroot, maar heeft ook het gebied rondom een belangrijke impuls gegeven; met een veiliger omgeving rondom de basisschool, een betere inpassing van het Cruyff-court en meer eenheid tussen de beide dorpsdelen. Dit is een supermarkt die als inspiratie kan dienen voor vergelijkbare opgaven in andere steden, in binnen- en buitenland.”

Plus ’t Lam – Dordrecht

(Nominatie Mooiste Supermarkt van Nederland 2019)

Voor de uitverkiezing in 2019 was de PLUS ‘t Lam Dordrecht een van de genomineerden. In opdracht van PLUS Vastgoed B.V. hebben we de ondernemer begeleid bij de uitbreiding van de PLUS met circa 500 m² , het bouwen van een laad-/losvoorziening en de aanleg van een nieuw parkeerterrein met 40 parkeerplaatsen.

“Dankzij de inspanning van Interveni is dit project succesvol gerealiseerd”.

Plus ondernemer te Abcoude